• SolAnge

bemoei je met je eigen zaken


Image by Sushobhan Badhai on Unsplash

Terwijl mijn gespreksparter wat geërgerd wegkijkt, hoor ik in mijn hoofd een stemmetje dat zegt “bemoei je met je eigen zaken”. Zijn gezicht spreekt boekdelen... Ooops … I did it again.

Ongevraagd mijn advies geven.

Vanuit de beste intentie om hem te helpen, maar hij wil het nu niet horen. Hij wil alleen even zijn verhaal kwijt, zijn hart luchten en gehoord worden.


Het is iets wat ik zonder het te willen automatisch doe: potentieel spotten. Ik zie meteen waar mensen vastlopen, waar ze zichzelf in een knoop wringen, hoe ze daaruit kunnen komen en welke voordelen hen dat allemaal zou opleveren. En wanneer ik dat zie, voel ik de onweerstaanbare drang om als een soort nobele ridder hen van die beperkende knoop te bevrijden en hen te laten genieten van de ruimte die daardoor vrijkomt.


Maar zelf zien ze dat niet altijd zo. Niet iedereen ervaart die knoop als beperkend. Niet iedereen die de knoop ervaart, heeft de behoefte om die knoop te ontwarren. En sommigen leggen er zelfs graag nog een paar knopen bovenop.


Ongevraagd mijn advies geven is iets waar ik me minder en minder schuldig aan maak. Want niet iedereen is daar blij mee. Vaak zegt men mij dat niet, omdat ze wéten dat ik het goed bedoel. Mijn zus is één van de weinigen die me erop wijst met een duidelijke “zuhusss…” en haar bijhorend en typerende ‘stop-ermee-smoel’. 😁🙊


Lange tijd heb ik dit ervaren als een persoonlijk falen van mezelf. Ik dacht dat ik mijn boodschap niet duidelijk genoeg communiceerde. Pas later, véél later, besefte ik dat het niet de boodschap was, maar de timing. Ik was aan het zaaien in de winter. Of ik was gewoon te veel zaden tegelijk aan het planten, waardoor er geen enkel zaadje ruimte genoeg had om te ontkiemen. Of de grond was gewoon niet geschikt om op te zaaien...


Sindsdien let ik erop en vraag ik ook meer en meer wanneer iemand zijn verhaal doet: “wat kan ik voor je doen?” of “wat verwacht jij nu van mij?”. En gelukkig heb ik nog steeds mijn zus die me erop wijzen als ik weer eens ongevraagd advies geef terwijl dat (nog) niet aan de orde is. 😉


Bovendien zet ik mijn talent om potentieel te spotten tegenwoordig professioneel in, waardoor die honger via dat kanaal gestild wordt.

Fantastisch toch, dat ik mijn talent kan delen met mensen die één en al oor zijn naar wát er beter kan, hoe het beter kan en in welke stapjes.


Dankbaar dat ik kan doen waar ik goed in ben. 😀👌


90 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven