• SolAnge

levenslessen van een blanco canvas


Spelen met verf

Sinds een paar jaar schilder ik. Dan begint het plots te kriebelen, haal ik mijn schildersdoos boven, neem een blanco canvas en begin daarop te kliederen en smossen met verf. Voor mij is dat echt spelen.


Het resultaat is soms verbazingwekkend mooi, zeker als je bedenkt dat ik met een compleet leeg canvas begin en geen enkel idee heb wat ik ga maken. In het beste geval weet ik welke kleuren ik ga gebruiken. Maar voor de rest doe ik maar iets. Ik wissel mijn paletmes af met mijn borstels, gebruik alledaagse voorwerpen om te stempelen en experimenteer als een kind. Met open geest, geen zier erom gevend wat het resultaat gaat zijn. Gewoon voor het plezier van het smossen met verf, van het creëren.


Dit is voor mij één van de meest bevrijdende momenten om te ervaren, omdat het één van de weinige keren is waarop ik me compleet op mijn gemak voel. En omdat ik met zekerheid weet dat ik NIETS fout kan doen: als het op niks trekt, schilder ik er gewoon over … Diezelfde dag of enkele weken later, maar niets gaat verloren. Integendeel. Menig mislukt kladderwerk vormde de basis voor mijn mooiste werken, omdat er bij het overschilderen of uitsmeren van het mislukte werk prachtige kleurschakeringen ontstonden.


Ik geniet van die rust. Van het niet-weten wat er gaat komen. Van het spelen zonder zorgen, want niets MOET. Ik heb dat schilderij nergens voor nodig. Dus of het nu lukt of niet … of het nu mooi is of niet … het kan me eigenlijk niets schelen. En dat gevoel van zorgeloosheid is pure luxe.


Ik wou dat ik alle stappen die ik zet, kon zien als gekladder op het canvas van mijn leven met als mindset ‘het is niet erg als je het fout doet, dan probeer je gewoon nog eens. Dan schilder je er gewoon over’. Wat zou ik een pak meer relaxed zijn als ik de dingen niet zo snel serieus zou nemen?!


Geef toe … aan hoeveel dingen in het leven hechten wij onnodig veel belang terwijl het au fond eigenlijk geen bal uitmaakt? Als je je eigen leven zou zien vanuit het perspectief van een arend, hoog zwevend in de lucht, hoe onbenullig zijn dan veel van die dingen waar wij ons druk over maken?

95 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Ik ben weg