• SolAnge

Opgeruimd staat netjes


Photo by pan xiaozhen on Unsplash

Het is weer tijd voor een nieuwe blog. Niet omdat het moet, maar omdat ik er zin in heb. Zin om even mijn gedachten neer te tokkelen en te zien wat daar dan van komt. Een beetje zoals ik vaak kook: gewoon zien welke groenten ik in huis heb, wassen, snijden, stoven, kruiden en benieuwd zijn naar hoe die mix gaat smaken. Meestal verrassend goed, af en toe trekt het eens op niks.


Helemaal anders dan de buurman die, terwijl ik dit schrijf, met veel gedrevenheid zijn gras onkruidvrij tracht te houden in de hoop dat het er blijft bijliggen als een biljarttafel. Geef mij maar zoveel mogelijk puur natuur in de tuin. Wat bloemzaden in het rond strooien, nog wat zaadballen erover laten stuiteren en dan de weken nadien met kinderlijke nieuwsgierigheid kijken tot wat voor een bloemenpracht dat uitgroeit. Als de vogels de zaadjes tenminste niet opeten.


Geen netjes aangeplante tuin voor mij, maar wel een netjes opgeruimd interieur, ook in de kasten. Orde en structuur zorgen voor efficiëntie, zodat de dagdagelijkse dingen vlot verlopen en niet langer duren dan nodig. Op die manier kan ik optimaal genieten van mijn vrije tijd. Tijd om de natuur te ontdekken met nieuwe fiets- en wandelroutes, salsa te dansen, lekker op mijn yogamatje te liggen, te mediteren, te genieten van een kop thee met een lekker stukje pure chocolade. Tijd om op mijn gemak te koken en om samen te zijn met familie en vrienden.


In het verleden was mijn leven zodanig georganiseerd en gepland dat er geen ruimte meer was om te genieten. Planning en organisatie waren een middel geworden om controle te krijgen over mijn leven, maar hadden een averechts effect aangezien ik toen niet bereid was om te onderzoeken vanwaar mijn onrust kwam.


Pas toen ik aandacht gaf aan mijn binnenwereld en ging luisteren naar wat er daar leefde, kwam ik meer en meer tot rust. Ik begon namelijk patronen en gewoontes los te laten die me niet langer dienden en haalde overtuigingen van onder het stof die me onbewust stuurden en belemmerden waardoor er werkelijke ruimte ontstond.


Het was een proces van vallen en opstaan om een evenwicht te vinden tussen ‘planning & organisatie’ en ‘go with the flow’. Een evenwicht dat elke dag opnieuw uitnodigt om gevonden te worden. Wanneer er veel onrust is in mijn binnenwereld, kan zich dat wel eens uiten in een verhoogde behoefte aan kuisen, opruimen en plannen. Een oud overlevingspatroon van mij herhaalt zich dan. Drijf ik het op dat moment nog verder door nog mínder tijd voor mezelf te nemen, dan geraak ik helemaal uit evenwicht. Maar neem ik wel voldoende tijd voor mezelf, neemt de behoefte aan kuisen, opruimen en plannen weer af.


Wat niet wegneemt dat ik van nature wel het best tot rust kom in een proper en opgeruimd interieur. Dat straalt harmonie en rust uit, iets waar ik enorm van kan genieten.


Ik haal er bovendien heel veel voldoening uit wanneer ik een bestaande werkwijze voor mezelf of voor iemand anders kan verbeteren waardoor er meer ruimte vrijkomt. Daarom dat ik dat ook aanbied als freelancer: bestaande werkwijzen of processen bekijken met het doel ze te optimaliseren en te verbeteren zodat er ruimte vrijkomt om dingen te doen die meer voldoening geven.


Zit jij met een dergelijk vraagstuk? Stuur me gerust vrijblijvend een bericht en wie weet kan ik jou wel helpen om tijd en ruimte vrij te maken.


39 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven