• SolAnge

Optimaliseren tot vervelens toe?


Photo by Matthew Henry on Unsplash

Termen zoals plannen, optimaliseren en structureren klinken voor sommigen als

muziek in de oren, voor anderen is het pure horror. De ene hoort ‘YES, extra tijd en ruimte!’, de ander denkt ‘jak, ik MOET al zoveel …’


Zelf wou ik lange tijd té georganiseerd en té efficiënt zijn, wat ten koste van mijn humeur ging. Ik werd niet voor niets bespot als ‘autistisch’.


Maar uitersten zijn er om je te tonen dat je te ver gegaan bent en nodigen uit om terug een midden te vinden, een balans. Efficiëntie is nog steeds iets waar ik van hou, net als van orde en netheid. Maar mijn humeur is niet meer verpest voor de rest van de week als dat er even niet is.


Hoe doe ik dat concreet? Een paar voorbeelden:


  • Ik kook telkens 2 porties. Vandaag kruid ik mijn groenten bijvoorbeeld met kippenkruiden en eet ik ze warm met rijst. Morgen eet ik diezelfde groentjes, koud met lauwe quinoa, gekruid met Herbamare. Zo moet ik maar 1x groentjes stoven of bakken en kan ik toch 2x smullen.

  • Ik bak 1x per maand een groot notenbrood. Dat snij ik in porties die ik invries. Elke dag haal ik een stukje uit dat ik rustig laat ontdooien, heerlijk bij een kopje thee als tienuurtje.

  • Verse gemberthee maak ik door een ijsblokje versgeperste gember in mijn theekan te doen. 1x gember juicen en invriezen garandeert maandenlang genot …

  • Kook ik soep, dan maak ik meteen een grote pot en vries ik porties van 300 ml in. Dat doe ik regelmatig, telkens met andere groenten, waardoor ik elke dag van een ander soepje kan genieten.

  • Boodschappenlijstjes heb ik in een app op mijn gsm staan, zodat ik me in de winkel nooit meer hoef af te vragen wat ik allemaal nodig heb.

  • In mijn agenda zet ik herinneringen van zaken die ik anders zou vergeten. Het zijn kleine reminders die ik uitvoer als het past en die geen plaats innemen in mijn agendaoverzicht. Zo vergeet ik nooit meer mijn pc te back-uppen of mijn houtwerk te boenen, zaken die anders niet in mij opkomen, tot het te laat is …

  • En voor bezigheden die regelmatig terugkeren zoals op reis gaan heb ik een lijstje van wat ik dien mee te nemen. En wat niet! Zo vergeet ik bijvoorbeeld nooit meer dat er geen zakmes in je handbagage mag zitten, ook niet in dat handige zijvakje dat je zelf vergeten was dat het er was. En zie ik nooit meer mijn zakmes in de zakken van de Thaise douanebeambte verdwijnen.

Het is geen toeval dat vele voorbeelden uit de keuken komen, want koken is iets wat ik niet graag doe, maar wel een absolute must vind voor mijn gezondheid. Dus doe ik dat ook, maar wel zo efficiënt mogelijk. 😉


Wil dat zeggen dat iedereen het zo moet doen? Neen, helemaal niet! Mij geeft het rust in mijn hoofd. Zodat ik genoeg plaats heb om over andere zaken te piekeren. 😉 Het is een manier om alvast het stukje van mijn mind dat zegt ‘ik moet zien dat ik dat en dat en dat niet vergeet’ uit te schakelen.


Dergelijk systemen opzetten kost in het begin tijd, voordat ze je tijd gaan besparen. Maar die besparing komt heel snel. En het is een uitstekende manier om nieuwe gewoontes aan te leren. Of oude gewoontes af te leren. Dagelijks een herinnering dat het tijd is om je gsm weg te leggen, een uur voor het slapengaan bijvoorbeeld. Of dagelijks een herinnering dat het tijd is om 10 minuten helemaal voor jezelf te nemen om iets te doen waar je blij van wordt.


Ook zakelijk heb ik een oog voor optimalisatie en verbeteren. Ik vind dat belangrijk! Ik probeer zoveel mogelijk dingen te automatiseren, zodat er meer tijd overblijft om menselijk empathisch denkwerk te verrichten, datgene wat ons onderscheidt van machines. Zodat er meer tijd overblijft om te verbinden met jezelf en je collega’s en weer meer joy de vivre te ervaren. Want isn’t that what makes life more meaningful?
77 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven